Brandenburger Tour
De 13e sponsortocht van Fietsclub Ut Tuinhuuske zit er weer op.
Uiteindelijk hebben ze 883 km afgelegd van Berlijn, via het Harzgebergte over "Der Brocken" naar Venlo.
Voor de leden van de fietsclub was dit een sportieve uitdaging waarvoor we al maanden van te voren aan het trainen waren. We fietsten heel wat af voordat we aan onze jaarlijkse sponsortochten beginnen. Gemiddeld moet je toch wel een 1200 km in de benen hebben wil je de tour met goed resultaat kunnen uitrijden.
Het is niet alleen een sportieve uitdaging maar zoals we van Ut Tuinhuuske gewend zijn, plakken we er een cultureel verantwoord weekendje aan vast.
De "Brandenburger Tour" begon op 28 mei. We gingen in twee groepen. Groep 1 is met een busje (gesponsord door
Renault Trucks Limburg) met alle bagage en de fietsen richting Berlijn vertrokken, terwijl groep 2 met het vliegtuig ging.
Eenmaal in Berlijn aangekomen zijn we eerst cultureel verantwoord aan de slag gegaan. Brandenburger Tor, Reichstag, Museum, Checkpoint Charly etc.. Daarna kwam natuurlijk het bourgondische deel. Terrasje en restaurantje met typisch berlijnse keuken. (zware kost maar o zo lekker).
Op maandag 30 mei stapten we om 8:00 uur op de fiets (warempel zelfs 5 minuten eerder), om daar vervolgens nauwelijks nog vanaf te komen tot zaterdag middag 4 juni.
De chauffeurs Peter en Henk van den Broek hebben ons de hele tocht gevolgd met de bus en proviant. Want met een lege maag is het moeilijk fietsen.
De planning van de route was strak. We moesten behoorlijk doorfietsen wilden we nog op een redelijke tijd in de hotels aanwezig zijn.
Het weer zat ons gelukkig heel erg mee. Het was de eerste twee dagen wel behoorlijk warm (33 tot 37 graden), maar het was droog.
De navigatie leide ons de eerste dagen door het voormalig oost duitsland, waar de wegen nog vaak verhard zijn met "kinderkoppen". We werden dan ook regelmatig door elkaar geschud. Aan het eind van de tweede dag zelfs 3 km achter elkaar. Een van de fietsers viel hierdoor zo hard tegen de grond, dat z'n helm in stukken brak. De schade viel gelukking mee. De reservehelm werd opgezet en de tocht werd na een pauze voortgezet. Die dag hadden we nog een paar druppels regen, die eigenlijk niet genoemd mogen worden, gezien de zware onweersbuien die elders vielen. Mazzel dus.
Dag 3 en vier stonden in het teken van het Harzgebergte. Op woensdag begon het landschap rond de middag te glooien. Waarna het behoorlijk grillig werd. Lange beklimmingen van 5-8% wisselden zich af met korte maar stijle van 10%. Aan het eind van de dag nog "even" Der Brocken. Een kuitenbijtertje van 1140 meter hoog. Een lange beklimming met percentages tot 12%. De weg was opengebroken en dat maakte de beklimming lastig. De afdaling (over dezelfde weg want er is maar één weg) was daardoor nog moeilijker. De weg die je normaalgesproken af-zoeft, kon door alle bulten en los gesteente met maximaal 18 km/u worden afgedaald. Goed opletten dus.
Eenmaal beneden, konden we weer met 10% uit het dal klimmen richting Clausthal. daarna nog zo'n 20 km.
De vierde dag begon om 9:30 uur meteen met een zeer stijle beklimming, om Clausthal uit te komen. Alle moeheid van de afgelopen dagen was meteen weer terug en we hadden nog geen 5 van de 140 km gefietst. We reden langzaam maar zeker het Harzgebergte uit. Hoewel langzaam? Een afdaling van ca 4 km op een bijna lege autoweg van 12 tot 15 %, met een maximale snelheid van 82,5 kmh was een welkome afwisseling na al dat klimmen.
De daaropvolgende dagen werden de wegen steeds vlakker. De wind die ons de vorige dagen met een behoorlijke snelheid tegenmoed kwam, zat plotseling achter ons aan. Met billen met blaren bezaaid en benen zo zwaar als lood, vonden we dit helemaal niet erg. De lange, gladde, saaie streekwegen zorgden ervoor dat de gemiddelde snelheid opliep. Het ging allemaal voorspoedig, maar beslist niet makkelijk. De laatste dag was als altijd een race tegen de klok. Om 16:00 uur werden we verwacht in Venlo. Twintig minuten te laat kwamen we aan in het centrum van Venlo.
We werden hartelijk ontvangen bij Limburgs Biercafé de Roeëije Lieuw, dronken daar een biertje en gingen ons klaarmaken voor het "Tuinhuuske Benefiets Festival" dat om 20:00 uur zou beginnen!
Maandag 30 mei 2011 |
Berlijn – Jüterbog |
Dinsdag 31 mei 2011 |
Jüterbog – Bernbug |
Woensdag 1 juni 2011 |
Bernbug – Der Brocken 1141 m – Clausthal |
Donderdag 2 juni 2011 |
usthal – Hermannsdenkmal – Paderborn |
Vrijdag 3 juni 2011 |
Paderborn – Coesfeld |
Zaterdag 4 juni 2011 |
Coesfeld – Venlo |